Ofte stilte spørsmål

Vi vet at spørsmålene kan være mange, og i en jungel av informasjon så kan det være vanskelig å få svar på akkurat det man lurer på. Derfor har vi samlet noen av de aller mest stilte spørsmålene rundt fertilitet, gynekologi, svangerskap og assistert befruktning på ett og samme sted.
Da endringene i bioteknologiloven kom i 2020 måtte eggdonasjon fra partner være medisinsk begrunnet. Dette ble i mai 2021 endret, slik at kvinner i likekjønnet par kan selv velge hvem av kvinnene som skal gå gravid med parets barn uten at det er medisinsk grunn. Loven sier at en av partene må ha en biologisk tilknytning til barnet. Derfor kan ikke enslige og heterofile par få donert både egg og sæd.
C-Medical Fertilitet har ingen konkret øvre eller nedre grense for BMI. Vi gjør individuelle vurderinger av hver enkelt pasient og vet at høy eller lav BMI ikke alene alltid vil være avgjørende for om man lykkes med å bli gravid eller ikke. Ta kontakt med oss uansett hvilken BMI du har så gjør vi sammen vurderingen på om fertilitetsbehandling er det rette for deg.
Det er vanligvis kort ventetid hos C-Medical Fertilitet, ta kontakt med oss så setter vi opp en time i nær fremtid.
Alle som søker om assistert befruktning må fremvise en barneomsorgsattest fra 1. juli 2020. Dette er en attest fra politiet hvor det kommer frem om søkeren tidligere har blitt siktet eller dømt for kriminalitet, for eksempel seksualforbrytelser, narkotikaforbrytelser og volds- og ranskriminalitet. En anmerkning på attesten betyr ikke umiddelbart avslag på søknaden. Barneomsorgsattesten blir en del av den samlede egnethetsvurderingen legen gjør for om alt ligger til rette for at barnet vil få trygge omgivelser å vokse opp i.
Hvis du ikke starter utredningen hos oss (vi kan utføre alle undersøkelser og prøver), trenger vi dokumentasjon på undersøkelsene som er utført og blodprøvesvar fra fastlege og/eller gynekolog. I tillegg kreves det en barneomsorgsattest fra alle som ønsker assistert befruktning. Dette blir nytt i bioteknologiloven fra 1. juli 2020.
I tillegg til fysiologiske faktorer anses alkohol, rusmidler, overvekt og økt temperatur rundt testiklene å ha en forringet effekt på sædkvaliteten.
Alle donasjonsbesøk er gratis og begynner med at en sædprøve sendes inn til analyse, etterfulgt av helseerklæring, blod- og urinprøver samt atferdsforskervurdering og til slutt en legetime. Hvis alt ser bra ut, kan sæddonasjon begynne.
Den mest fruktbare alderen for en mann er under 35 år, men mange ulike faktorer spiller inn.
Det trengs bare én sædcelle for å befrukte et egg. En utløsning inneholder vanligvis minst 40 millioner sædceller. Med et lavt antall sædceller kan du få hjelp av en metode innen for IVF kalt ICSI. Da velger man en sædcelle som injiseres med en tynn nål inn i egget.
Ved nedfrysning av egg stimuleres først eggstokkene med hormoner som ved en vanlig IVF-behandling i ca. 9-12 dager. Så tas eggene ut. Eggene som er modne fryses så ned og lagres i flytende nitrogen slik at de ikke eldes.
Et befruktet egg fester seg normalt til livmorslimhinnen etter omtrent en uke. Ved IVF varierer tiden etter hvor lenge embryoet har vært dyrket.
Under en naturlig eggløsning gjennomgår ett (noen ganger to) egg eggløsning. I forbindelse med IVF og en hormonstimulert syklus er målet å oppnå flere modne egg, gjerne rundt ti.
Eggløsning skjer vanligvis en gang i måneden, 14 dager før menstruasjon.
Eggløsning betyr at et modent egg løsner fra eggstokken, fanges opp i egglederen og går videre til livmoren.
Antall egg er allerede bestemt under fosterstadiet. Ved pubertetens begynnelse har kvinnen i gjennomsnitt 400 000 eggceller. I overgangsalderen har antall eggceller gått ned til ca 1000 eggceller. I løpet av den fertile perioden har kvinnen i gjennomsnitt hatt eggløsning på rundt 500 modne egg.
En fertilitetssjekk er en kontroll av fruktbarheten. Det første vi starter med er en gjennomgang av helsetilstanden din. Hos kvinner utføres en gynekologisk undersøkelse, ultralyd og blodprøveanalyser. Hos menn er utgangspunktet en sædanalyse. Resultatene fra disse prøvene avgjør om det bør gjøres en dybdeundersøkelse, Avhengig av resultatet gjøres det en dybdeundersøkelse når det er indikasjon for det.

Finner du ikke svarene du leter etter?

Vi vet at spørsmålene kan være mange. så ikke nøl med å ta kontakt med oss dersom du har flere spørsmål.

Ring oss

Snakke med en spesialist i dag.

Skriv til oss

Send oss en e-post med det du lurer på.
Assistert befruktning

Åpningstider for IVF-klinikken

Dette gjelder uke: 28 - 30

Sommeråpent for både enkel og utvidet sædanalyse hver tirsdag og torsdag.

Vi vil kunne gjennomføre inseminasjonsbehandling, med donorsperm eller partners sperm.

Det er fertilitetslege til stede gjennom hele sommeren og vi vil kunne utrede pasienter til behandling. For IVF pasienter er vi tilgjengelig på telefon mellom klokken 13:30 til 15:00, og e-post for oppfølging.

Behandlingsfrister før sommeren:
Siste mens før oppstart: FET/fryseforsøk:
20. juni.

Siste dato for oppstart hormonsprøyter ifm. egguttak (dersom du allerede har en avtale med oss): 
Antagonist: 22. juni
Agonist: 21. Juni

Siste egguttak: 3. juli
Siste ET/tilbakesetting: 8. juli