Under svangerskapet

Vi vet det kan være mange tanker, undringer, gleder, redsel og mange flere fasetter av følelser som følger med ved en graviditet. Og kanskje er det litt ekstra mange følelser om du har blitt gravid ved hjelp av IVF-behandling. Uavhengig om du har blitt gravid ved hjelp av IVF-behandling eller ikke, så ønsker vi å tilby deg det beste for et optimalt svangerskap.

NIPT-test og tidlig ultralyd

NIPT er en forkortelse for Non-Invasive Prenatal Test. Ved hjelp av en blodprøve i fra armen til mor, kombinert med en ultralydundersøkelse, kan man undersøke om fosteret har trisomi 13, 18 eller 21, også kjent som kromosomavvik. Da vi kun trenger en blodprøve fra mor, er det derfor ingen økt risiko for abort som for eksempel ved morkakeprøve eller fostervannsprøve. NIPT kan tidligst gjennomføres i svangerskapsuke 10.

Oppfølging i svangerskapet

Hos C-Medical Fertilitet kan du bli fulgt trygt igjennom hele svangerskapet hos vår fostermedisiner (gynekolog som er ekspert på fosterutvikling). Vi tilbyr alt fra vanlige svangerskapskontroller til utvidede ultralydundersøkelser.

Oppfølging i svangerskapet

Hanna er utdannet klinisk ernæringsfysiolog, med fokus på sammenheng mellom kosthold, livsstil, endokrinologi og kvinnehelse. I tillegg er Hanna sertifisert yogalærer (spes. fertilitetsyoga).

Om du synes det vanskelig å vite hva du kan spise og ikke når du er gravid, kan Hanna gi deg veiledning på dette slik at du slipper usikkerheten. Noen kvinner utvikler svangerskapsdiabetes hvor det anbefales et særskilt kosthold. Hanna setter opp måltidsplaner og foreslår smaksrik, sunn mat for deg i denne situasjonen. Dersom du er overvektig og gravid hjelper Hanna deg med å unngå ekstra unødvendige vektøkning.

Svangerskaps- og fødselsdepresjon, fødselsangst?

Det er vanlig å kjenne på mye spenning, glede og håp i forbindelse med svangerskap, fødsel og barseltid. Samtidig er overgangen til foreldrerollen en sårbar periode. Mange kommer i kontakt med vanskelige følelser og bekymring/uro. I denne perioden er det ikke uvanlig å kjenne på angst eller nedstemthet, eller oppleve at vonde minner fra tidligere blir reaktivert.

  • Er du gravid og kjenner deg stresset og bekymret?
  • Gruer du deg til fødsel?
  • Har du en tidligere traumatisk fødsel i baggsajen?
  • Er du i barselpermisjon og føler på ensomhet og utilstrekkelighet?
  • Lurer du på om du er en dårlig mor?
  • Synes du det er vanskelig å forstå hva barnet ditt signaliserer?
Nina tilbyr psykoterapi og/eller foreldreveiledning til mødre, og fedre, som strever i overgangen til foreldrerollen. Typiske utfordringer kan være svangerskaps/barseldepresjon, fødselsangst/traumer, vansker med tilknytning/samspill med barnet med mer. Tilnærmingen skreddersys ut fra behov, hovedsakelig forankret i kunnskapsbaserte intervensjonsmetoder som ISTDP (Intensiv dynamisk korttidsterapi) og EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessiong), samt COS (trygghetssirkelen).
Hva gjør en psykologspesialist?
Psykologspesialister er psykologer med en femårig videreutdanning. Som psykologspesialist kan jeg tilby et rom for å få hjelp til å forstå og håndtere de reaksjonene som vekkes i deg. Jeg har lang erfaring fra sped-og småbarnsteam med fokus på oppfølging av gravide, fødende og barselkvinner. Typiske utfordringer kan være angst/depresjon i svangerskap/barseltid, fødselsangst/traumer, utfordringer med å forstå og møte barnets signaler m.m. Jeg tilbyr både terapi og samspillsveiledning. Den første timen brukes til å kartlegge dine behov og bli enige om hvordan vi skal jobbe sammen på en måte som gir deg best mulig hjelp.

Bekkenløsning i svangerskapet?

Bekkenleddsmerter i svangerskapet rammer ca. 25 % av alle gravide. Om du har vært plaget med bekkenleddsmerter i et tidligere svangerskap er det større risiko for at dette gjentar seg, og risikoen øker også med flere svangerskap. Årsaken til at noen får bekkenleddsmerter er ofte sammensatte, og det kan også være vanskelig å skille mellom smerte som kommer fra korsryggen og/eller bekkenet.

Etter en samtale og undersøkelse vil vi sammen legge en plan for å behandle din smerte og nedsatte funksjon. Vi gir deg råd om hva du kan gjøre, hva du bør unngå når du har disse plagene, og vi jobber med bekkenet ditt for å lindre plagene dine. Vi vurderer hvilke risikofaktorer som kan spille inn på din situasjon. Noen ganger er det behov for tverrfaglig samarbeid, og i andre tilfeller kan det behov for medisinsk utredning i tillegg til fysikalsk behandling.

En behandlingsplan kan typisk inneholde:

  • veiledning til gode hvilestillinger, og hvordan du kan bevege deg i hverdagen for å forebygge smerter
  • øvelser for å behandle og forebygge smerte
  • direkte behandling for nedsatt funksjon og bedring av smerte
Møt vår bekkenbunn fysioterapeut og osteopat

Mona er utdannet osteopat, fysioterapeut og personlig trener med studier innen idrettsvitenskap. Hun har erfaring som personlig trener og coach for trening i svangerskap og etter fødsel. Mona er også yogalærer.

Mona har helt siden 2009 hatt spesielt fokus på videreutdanning innenfor kvinnehelse. Hun er en erfaren kurs og foredragsholder. I tillegg til at hun er med-podcaster i podden «Engler og Hormoner».

Assistert befruktning

Åpningstider for IVF-klinikken

Dette gjelder uke: 28 - 30

Sommeråpent for både enkel og utvidet sædanalyse hver tirsdag og torsdag.

Vi vil kunne gjennomføre inseminasjonsbehandling, med donorsperm eller partners sperm.

Det er fertilitetslege til stede gjennom hele sommeren og vi vil kunne utrede pasienter til behandling. For IVF pasienter er vi tilgjengelig på telefon mellom klokken 13:30 til 15:00, og e-post for oppfølging.

Behandlingsfrister før sommeren:
Siste mens før oppstart: FET/fryseforsøk:
20. juni.

Siste dato for oppstart hormonsprøyter ifm. egguttak (dersom du allerede har en avtale med oss): 
Antagonist: 22. juni
Agonist: 21. Juni

Siste egguttak: 3. juli
Siste ET/tilbakesetting: 8. juli