Før graviditet

Før du kommer til oss kan det være at du allerede har en formening om hva som kan være årsaken for infertiliteten. Det er viktig å huske på, og som vi har nevnt på tidligere: Ofte kan årsakene være mer komplekse. Nedenfor finner du en kort oversikt over gynekologiske tilstander som er tett knyttet til ufrivillig barnløshet. 

PCOS (polycystisk ovarie syndrom)

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er den vanligste hormonelle forstyrrelsen i fertil alder og rammer ca. 10%. Men bare halvparten merker symptomer på tilstanden. Symptomene kommer av at kjønnshormonene er i ubalanse. Dette kan føre til at eggcellene ikke får modnet, og at eggløsning uteblir. Dette kan igjen føre til at du mister eller får sjeldne menstruasjoner. Studier viser at 75 av 100 kvinner med PCOS strever med å bli gravide. Likevel vil de fleste med riktige tiltak bli gravide til slutt! 

Vi jobber sammen i ekspert team for å optimalisere dine sjanser for å bli gravid. Hos oss møter du gynekolog som er ekspert på PCOS, og som jobber tett med våre IVF-leger. Av og til kan det være nok å starte med medikament som stimulerer eggløsning. Kommer vi ikke i mål med dette har kvinner med PCOS gode resultater etter IVF-behandling. Ved overvekt kan vektreduksjon øke sjansene for å bli gravid. Vi har egen ernæringsfysiolog som kan PCOS og som lager effektive kostholdsplaner. Ved behov har vi også osteopat/fysioterapeut som hjelper til med treningsprogram tilpasset deg.

Tidlig overgangsalder - prematur ovarial insuffisiens - POI

Tidlig overgangsalder er definert som tap av eggstokkfunksjon før fylte 40 år, og kjennetegnes ved uteblitt eller sjeldnere menstruasjon og symptomer som følge av svingende og etter hvert lavere østrogen-nivå. Ca. 1 – 2 % av kvinner under 40 år og 0,1% under 30 år opplever tidlig overgangsalder. Årsakene kan være ukjent (30 – 40%), kreftbehandling eller bekkenkirurgi, genetisk, auto immune sykdommer eller infeksjonssykdom.

Fertiliteten er sterkt redusert ved POI. Muligheter for spontan graviditet er størst det første året etter diagnosen. Om du ønsker å forsøke å bli gravid, anbefales det derfor rask henvisning til fertilitetsspesialister, allerede ved diagnosetidspunkt for å vurdere mulighetene. Ca. 1 % av alle kvinner med POI, og 5-10 % ved ukjent årsak, blir spontant gravide.

Våre IVF-leger har erfaring fra Universitetssykehus med kvinner som opplever tidlig overgangsalder og barneønske.

Endometriose

Endometriose er forbundet med menstruasjonssyklusen, og rammer oftest kvinner i den fertile alder. Omtrent 1 av 10 kvinner rammes, hvor 30 % av disse lider av underlivssmerter i varierende grad. Blant kvinner som søker hjelp for barnløshet har 35 – 50 % endometriose.

Ved endometriose finnes livmorslimhinnelignende vev utenfor livmoren. Vevet kan for eksempel være på eggstokkene, i egglederen, på ligamenter som fester livmoren til bekkenet, på blæren, tarmene, og i det lille bekkenet. Det kan også finnes på pustemuskelen (diafragma) og i rommet rundt lungene (pleurahulen).

Hver måned, som menstruasjonssyklus, reagerer dette vevet på kjønnshormonene på samme måte som vanlig livmorslimhinne. Det betyr at endometrioselesjonene vil blø samtidig med menstruasjonen. Men i motsetning til menstruasjonsblodet har ikke blødningen fra endometriosen noen måte å komme seg ut av kroppen på.

Siden blodet ikke har noe naturlig vei ut, oppstår det ofte lesjoner, altså lokaliserte skader nær endometriosevevet. Disse lesjonene kan ofte sees som små blodfylte knuter, og vevet omkring blir betent og smertefullt.

På eggstokkene kan lesjonene utvikle seg til blodfylte cyster, «sjokoladecyster», som kan variere fra noen få millimeter, til 10 – 15 cm. Utviklingen av endometriose irriterer vevet og kan føre til betennelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger av organer.

Mild endometriose kan forårsake betennelse som kan hemme modning av eggcellene, selve befruktningen og eller hemme feste av embryoet i livmorslimhinnen.

Avansert endometriose kan i tillegg påvirke anatomi og gi sammenvoksinger i det lille bekken. Ved tette eggledere kan embryo transport hemmes (befruktning skjer vanligvis i eggleder) og det er økt sjanse for graviditet utenfor livmoren.

Kirurgi er anbefalt ved symptomatisk endometriose! Det er vist størst effekt av IVF raskt etter første operasjon. Gjentatt kirurgi har ikke vist å øke graviditets-raten, og skal kun utføres som behandling av vedvarende, alvorlige symptomer.

Misdannelser i livmor

Noen misdannelser, også kalt anomaliera,i lovmor eller livmorhals kan forårsake problemer med implantasjon av egg eller øke faren for uønsket abort. Her er noen av de vanligste årsakene/anomaliene:

Omtrent 20 – 40 % av kvinner har muskelknuter i livmor og ca. 5 – 6 % har medfødte malformasjoner av varierende grad. Med riktig diagnostisering, og eventuell medisinsk eller kirurgisk behandling av anomalier, kan kvinner få det optimale miljøet i livmor til å oppnå graviditet. 

Behandle infertilitet med kirurgi

Av og til kan det være nødvendig med kirurgiske inngrep for å enklere kunne bli gravid. C-Medical er Norges første private tilbud der du kan få gjort alt på et sted! Våre dyktige gynekologer opererer deg når det er behov, før våre fertilitets leger hjelper deg med befruktningen. Målet er mindre stress og en tryggere reise for deg/dere.
Hysteroskopisk fjerning av myomer og polypper
Av og til kan det være nødvendig med kirurgiske inngrep for å enklere kunne bli gravid. C-Medical er Norges første private tilbud der du kan få gjort alt på et sted! Våre dyktige gynekologer opererer deg når det er behov, før våre fertilitets leger hjelper deg med befruktningen. Målet er mindre stress og en tryggere reise for deg/dere.
Blokking av trang livmorhals
For eksempel etter konisering (fjerning av celleforandringer) kan livmorhalsen gro litt igjen og det kan være vanskeligere for spermier å nå inn til livmorhulen. Ved blokking av livmorhalsen dilaterer (utvider) vi den naturlige livmorhalskanalen slik at den blir videre. Et lite dagkirurgisk inngrep som gjøres i narkose.
Laparoskopisk blåfarge

En teknikk der vi undersøker at egglederne ikke er tette. Eggledere kan bli tette etter infeksjoner i buken (for eksempel sprukken blindtarm), bekkeninfeksjon (for eksempel klamydia) eller ved endometriose. Vi hjelp av et smalt og langt kamera som vi fører inn via navelen kan vi titter inn i bekkenet samtidig som vi sprøyter inn blåfarge fra livmorhalsen. Hvis egglederne er åpne, vil vi kunne se blåfarge i buken.

Diagnostisk laparoskopi og eventuelt sanering av endometrioselesjoner:
Ved mistanke om endometriose er det anbefalt å fjerne disse lesjonene før fertilitetsforsøk. Endometriose skaper et inflammatorisk (betent) miljø som i visse tilfeller kan være med å redusere sjansene for å bli gravid.
Assistert befruktning

Åpningstider for IVF-klinikken

Dette gjelder uke: 28 - 30

Sommeråpent for både enkel og utvidet sædanalyse hver tirsdag og torsdag.

Vi vil kunne gjennomføre inseminasjonsbehandling, med donorsperm eller partners sperm.

Det er fertilitetslege til stede gjennom hele sommeren og vi vil kunne utrede pasienter til behandling. For IVF pasienter er vi tilgjengelig på telefon mellom klokken 13:30 til 15:00, og e-post for oppfølging.

Behandlingsfrister før sommeren:
Siste mens før oppstart: FET/fryseforsøk:
20. juni.

Siste dato for oppstart hormonsprøyter ifm. egguttak (dersom du allerede har en avtale med oss): 
Antagonist: 22. juni
Agonist: 21. Juni

Siste egguttak: 3. juli
Siste ET/tilbakesetting: 8. juli