Tjeneste
Gynekologi
Etter graviditet
Etter fødsel anbefales det en etterkontroll for mor. På denne kontrollen kartlegges både din psykiske og fysiske helse. Kanskje har du også et ønske om en time hvor du kan prate fritt om alt i fra reaksjoner på fødsel, det å bli mor, og generelt livet etter graviditet.
6 ukers kontroll – hos gynekolog med særlig kompetanse innen urogynekologi
- Gynekologisk undersøkelse med særlig fokus på rifter/episiotomi
- Vurdering av evt vaginale fremfall og veiledning videre
- Tilpasning av ringpessar evt inkontinensbue for å forebygge progresjon av fremfall
- Vurdering av bekkenbunnsmuskulatur og veiledning i forhold til bekkenbunnstrening/ knipeøvelser
- Celleprøve (hvis du har behov for det)
- Undersøkelse av hemoroider/marisker
- Innsetting av spiral/p-stav
Blodprøver og BT utføres på indikasjon.
Å se helheten
Det er mange nye omstillinger som skjer, både i hodet og kropp etter graviditet. Derfor er vi opptatt av å se hele deg.
Vår psykologspesialist, Nina, har særlig kompetanse innen angst og depresjon knyttet til svangerskap, fødsel og barseltiden. Du bestemmer selv hva du ønsker å dele, samtaleemnene er tilpasset dine behov!
Aktuelle temaer kan være:
- Fødselsopplevelsen
- Barseltiden
- Underlivsplager
- Prevensjon og prevensjonsveiledning
- Din psykiske tilstand kartlegges
Plager i bekkenet etter fødsel?
Mange kvinner opplever nedsatt funksjon i bekkenet etter fødsel. Smerter kan for eksempel oppstå i forbindelse med aktivitet, daglig bevegelse og samleie. Vi har også egen osteopat og bekkenbunnfysioterapeut, Mona, med utstrakt kompetanse innen bekkenbunn restitusjon etter fødsel. Mona er opptatt av å finne hva som er viktig for deg, og hvordan dere sammen kan skape en trygg arena der du kan bruke kroppen din på en god måte.
Etter en grundig undersøkelse setter vi opp en behandlingsplan som er individuelt tilpasset deg og dine behov. Vi setter også din plage i sammenheng med hvordan du bruker resten av kroppen, den nye belastningen i hverdagen som mamma, hvilke endringer kroppen din har gjennomgått i svangerskap og i din fødsel og ønsket ditt om fysisk aktivitet.
Vårt mål vil alltid være å hjelpe deg tilbake til den aktiviteten og hverdagen du ønsker, så raskt som mulig. I samarbeid med våre gynekologer vil vi se på alle muligheter for behandling som kan inngå i en behandlingsplan. Dette kan være:
- medisinsk oppfølging for slimhinner, pessar og/eller inkontinensbue
- direkte behandling
- øvelser
- treningsapparat for å trene opp nedsatt styrke i bekkenbunnen om nødvendig.
Vaginale fremfall
Om lag 30% av alle kvinner som føder vaginalt opplever en grad av vaginalt fremfall etter fødsel, men ikke alle får symptomer. Både fremre og bakre skjedevegg kan prolapse (falle sammen), samtidig kan livmortappen bli forlenget. En sjelden gang kan livmoren synke ned. Oftest trekker prolapset seg tilbake med tiden. Det er anbefalt å ta en endelig vurdering først 3 – 6 måneder etter ammeslutt. Det er først da østrogennivåene i kroppen normaliserer seg, og skjeden får tilbake sin naturlige elastisitet.
Vi skreddersyr et behandlingsopplegg tilpasset deg. Dette innebærer ofte lokal østrogen, bekkenbunn trening hos osteopat/fysioterapeut med eller uten ring tilpasning (pessar) eller inkontinensbue.
En sjelden gang når skadene er for store, er kirurgi den beste løsningen for at du skal bli kvitt symptomene. Det skal alltid være en god indikasjon for kirurgi.
Urinlekkasje
Graviditet og fødsel fører til en rekke endringer som kan påvirke kontrollen over blærefunksjonen. Urinlekkasje er vanlig hos kvinner under graviditet og etter fødsel, og det oppgis en forekomst på opptil 90 %, hos de fleste normaliserer dette seg etter 8 – 12 uker. Ett år etter fødsel er forekomsten av urinlekkasje redusert til ca. 20 %.
Bekkenbunnen spiller en viktig rolle for muligheten til å være tett for urin. Under graviditeten påvirkes bekkenet av hormoner som myker opp strukturene i bekkenbunnen. Den hormonelle påvirkningen av progesteron fører til at lukkemuskelen rundt urinrøret blir svakere med dårligere lukking. Endringer består også av økt vekt og press på bekkenbunn samt endret posisjon av blære og urinrør. Risiko for urinlekkasje øker jo lengre ut i svangerskapet du er.
Til tross for at strukturene i bekkenet mykes opp under svangerskapet, kan det under fødsel oppstå overstrekninger, svekkelse, brist eller skade i muskulatur, ligamenter. Inngangen til skjeden tøyes med 300 % når hodet til babyen kroner. Nervene som forsyner underlivet kan også bli påvirket av trykk under vaginal fødsel. Slik påvirkning er som oftest forbigående, og det kan ta helt opp til ett år før nervene er tilhelet. I sjeldne tilfeller kan skaden på nervene være permanent. Dette kan føre til at du opplever en økt trang til å tisse, eller det kan ha vansker med å tømme blæren helt når du tisser.
Hormonell påvirkning under amming vil gi skjøre og tørre slimhinner både i skjeden og urinrøret. Dette kan forverre urinlekkasjesymptomene. Lokal østrogen kan hjelpe å lindre symptomene.
Hos oss møter du gynekolog med særlig kompetanse på urinlekkasje og fødselsskader. Ved behov jobber vi i team med uroterapeut, urolog og bekkenbunn fysioterapeut/osteopat. Sammen skreddersyr vi et behandlingsopplegg tilpasset deg og din situasjon.