Artikkel

Hva er PCOS?

Dette er PCOS

PCOS, polycystisk ovariesyndrom, kjennetegnes ved at hormonene er i ubalanse. Denne ubalansen fører til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men i stedet blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir.  PCOS er en kjent og relativt vanlig årsak til ufrivillig barnløshet.

Gynekologi hos C-Medical Fertilitet
Gynekologi hos C-Medical Fertilitet

Vanlige symtomber på PCOS

PCOS er relativt vanlig, og man at så mange som 15% av alle fertile kvinner har syndromet. Noen av de vanligste symptomene på PCOS er:
  • Uregelmessig menstruasjon
  • Økt hårvekst
  • Alvorlig akne
  • Væskefylte cyster i eggstokkene
  • Infertilitet
  • Fedme
Fordi flere av disse symptomene er relativt vanlig i ungdomsårene utreder man ikke og stiller ikke diagnose på PCOS før fylte 20 år.

Årsaker til PCOS

Selv om årsaken til PCOS ikke er kjent, kan PCOS være relatert til mange forskjellige faktorer som virker sammen. Disse faktorene inkluderer insulinresistens, økte nivåer av hormoner kalt androgener, og en uregelmessig menstruasjonssyklus.

Insulinresistens er en tilstand der kroppens celler ikke reagerer på effekten av insulin. Når kroppen ikke reagerer på insulin, øker nivået av glukose i blodet. Dette kan føre til at kroppen produserer mer insulin når den prøver å flytte glukose inn i cellene. Insulinresistens kan føre til diabetes mellitus.

Når høyere enn normale nivåer av androgener produseres, kan eggstokkene forhindres i å frigjøre et egg hver måned (en prosess som kalles eggløsning). Høye androgennivåer forårsaker også uønsket hårvekst og akne hos mange kvinner med PCOS.

Uregelmessige menstruasjoner kan føre til infertilitet. Hos noen kvinner kan det også utvikles mange små væskefylte sekker i eggstokkene.

Behandling mot PCOS

Behandlingen bør tilpasses hver kvinne etter symptomer, andre helseproblemer, og om hun ønsker å bli gravid.

Kombinerte hormonelle p-piller kan brukes til langtidsbehandling hos kvinner med PCOS som ikke ønsker å bli gravide. Kombinerte hormonpiller inneholder både østrogen og gestagen. Disse p-pillene regulerer menstruasjonssyklusen. De kan også redusere hirsutisme og akne. Og de reduserer risikoen for endometriekreft.

For kvinner som er overvektige, kan vekttap alene regulere menstruasjonssyklusen. Selv et lite vekttap kan være nyttig for å gjøre menstruasjonen mer regelmessig. Vekttap har også vist seg å forbedre kolesterol- og insulinnivået, samt lindre symptomer som økt hårvekst og akne.

Insulinsensibiliserende legemidler som brukes til å behandle diabetes, brukes ofte i behandlingen av PCOS. Disse stoffene hjelper kroppen med å reagere på insulin. Hos kvinner med PCOS kan de bidra til å redusere androgennivået og forbedre eggløsningen. Gjenoppretting av eggløsning kan bidra til å gjøre menstruasjonen regelmessig og mer forutsigbar.

Vellykket eggløsning er det første skrittet mot graviditet. For kvinner som er overvektige, er vekttap en viktig del av å oppnå dette målet. Det finnes medisiner kan også brukes til å hjelpe til eggløsning. Kikkhullskirurgi med drilling av eggstokkene, altså at vi tar hull på noen eggposer/cyster slik at andre eggposer lettere kan modnes og gi eggløsning, har vært brukt når andre behandlinger ikke virker.