Artikkel

IVF og seksualitet

IVF består av mange faser, og påvirker også vår seksualitet

Hvordan dere har det som par, også i forhold til seksualiteten, kan avhenge av hva slags fase dere er i, og hvordan prosessen har vært i forkant. Også om dere er et par av samme eller ulike kjønn kan påvirke seksualiteten i tiden før, under og etter IVF. IVF kan være en berg-og-dalbane med forventninger, skuffelser, press, tristhet og tretthet, men også lettelse og glede.
IVF og seksualitet
IVF og seksualitet

Snakk sammen

Mange forteller at å få vite på at man ikke kan få barn «på den vanlige måten» kan ramme identiteten vår. Altså vår opplevelse av å være kvinne eller mann når man ikke klarer å lage barn på egenhånd. Mange kjenner også på urettferdighet overfor dette. Noen par har nytte av å snakke sammen om dette i parterapi.

Om man er en mann og en kvinne i parforholdet forteller noen par at den seksuelle aktiviteten går opp når de forsøker å lage barn. Men det å ha sex og det å ha lyst på sex sammenfaller ikke alltid. Å skulle reprodusere seg – selv via IVF – kan for noe virke som det rene afrodisiaka, mens det for andre kan dempe både interessen, lysten og aktiviteten fordi spontaniteten kan bli borte og seksualiteten kan oppleves mer mekanisk, planlagt og som en plikt.

Også undersøkelsene og behandlingen kan for mange være en påkjenning både psykologisk og kroppslig. Hormonbehandling har bivirkninger som også påvirker seksualiteten; lave østrogennivåer kan forårsake skjedetørrhet, mens progesteron kan påvirke lysten. Humørsvingninger generelt kan også påvirke lysten.

Men husk at dersom dere møter på utfordringer med seksualiteten under og etter IVF: det er hjelp å få! Seksualitet er mer enn bare noe vi gjør, derfor er det viktig at dere kommuniserer om dette. Snakk sammen om hva som er utfordringen, og søk hjelp. Praktiser gjerne annen sex enn samleie, og vær gode mot hverandre. Det vil også være noen dager der dere skal avstå fra samleie, orgasme og/eller ejakulasjon. Dette vil legen informere deg om.

De parene som setter søkelys på intimitet og nærhet som motivasjon for seksualiteten akkurat i denne perioden har gode odds for å beholde seksualiteten som et viktig lim i parforholdet.

Her er noen tips til å bevare parforholdet under IVF-behandling:
Assistert befruktning

Åpningstider for IVF-klinikken

Dette gjelder uke: 28 - 30

Sommeråpent for både enkel og utvidet sædanalyse hver tirsdag og torsdag.

Vi vil kunne gjennomføre inseminasjonsbehandling, med donorsperm eller partners sperm.

Det er fertilitetslege til stede gjennom hele sommeren og vi vil kunne utrede pasienter til behandling. For IVF pasienter er vi tilgjengelig på telefon mellom klokken 13:30 til 15:00, og e-post for oppfølging.

Behandlingsfrister før sommeren:
Siste mens før oppstart: FET/fryseforsøk:
20. juni.

Siste dato for oppstart hormonsprøyter ifm. egguttak (dersom du allerede har en avtale med oss): 
Antagonist: 22. juni
Agonist: 21. Juni

Siste egguttak: 3. juli
Siste ET/tilbakesetting: 8. juli