Artikkel

Fertilitetslegens 10 tips til deg som ønsker barn

Ufrivillig barnløshet

Om lag 1 av 10 norske par er ufrivillig barnløse, og for mange er et barn det aller største juleønsket. Dette bør du tenke på hvis du er en av dem som strever.

Julen nærmer seg med stormskritt, og for mange er det en tid der de store spørsmålene i livet melder seg. Ensomhet og utenforskap forsterkes, og det samme gjør glede over venner og familie. 1 av 10 norske par sliter imidlertid med å få barn.

– Julen er en ekstra sårbar tid for mange som prøver å få barn. Familielykke omgir oss på alle kanter, og bevisstheten rundt hva man føler mangler blir enda større, sier gynekolog hos C-Medical Fertilitet i Oslo, Jackson Tok.

Ufrivillig barnløshet beskrives som manglende graviditet etter ett år med regelmessige og ubeskyttede samleier. Tok har spesialisert seg innenfor ufrivillig kvinnelig og mannlig barnløshet, og forteller at hvert tredje tilfelle av barnløshet har uforklarlig årsak. Det er likevel mye man kan gjøre for å øke sjansene for å lykkes.

Her er fertilitetslegens 10 tips til deg som ønsker barn:
  1. Har dere bestemt dere for at dere ønsker dere barn, ikke vent altfor lenge med å prøve. Dersom dere har prøvd i 6-12 måneder uten resultat, bør dere oppsøke en spesialist for råd og eventuelt utredning.
  2. En eller begge parter kan ha et problem som forårsaker ufrivillig barnløshet. For eksempel er tette eggledere og redusert sædkvalitet grunn til å gå raskt i gang med assistert befruktning.
  3. Sjekk om du har eggløsning ved hjelp av en eggløsningstest i urin. Det fertile vinduet er ikke bare én dag ved eggløsning. Fra positiv eggløsningstest til selve eggløsningen kan det ta opptil 18-72 timer. Derfor er det viktig å ha samleie daglig eller annenhver dag i 3-4 dager fra positiv eggløsningstest.
  4. Spis sunt og hold normal kroppsvekt. Dette vil øke sjansen for graviditet. Oppsøk hjelp om du sliter med vekten.
  5. Unngå nikotin, overforbruk av alkohol og andre rusmidler. Maks 1-2 kopper kaffe daglig.
  6. Pass på å få i deg nok vitamin D – flere studier viser positiv effekt på både egg- og sædkvalitet.
  7. Unngå unødvendig langvarig bruk av legemidler som for eksempel Ibux, Voltaren og Naproxen, da disse kan hemme eggløsning.
  8. Varme kan redusere sædkvalitet midlertidig. Unngå derfor hyppig bruk av varmekilder som badstue, jacuzzi og setevarme.
  9. Pass godt på hverandre. Snakk sammen, lytt til hverandre og vis forståelse for hverandres følelser. Prosessen kan være fysisk og psykisk krevende – be om hjelp ved behov.
  10. Tør å snakke om infertilitet. Langt flere enn man tror står i samme utfordring. Ved å være åpen med venner og familie kan du få gode og viktige støttespillere.
Assistert befruktning

Åpningstider for IVF-klinikken

Dette gjelder uke: 28 - 30

Sommeråpent for både enkel og utvidet sædanalyse hver tirsdag og torsdag.

Vi vil kunne gjennomføre inseminasjonsbehandling, med donorsperm eller partners sperm.

Det er fertilitetslege til stede gjennom hele sommeren og vi vil kunne utrede pasienter til behandling. For IVF pasienter er vi tilgjengelig på telefon mellom klokken 13:30 til 15:00, og e-post for oppfølging.

Behandlingsfrister før sommeren:
Siste mens før oppstart: FET/fryseforsøk:
20. juni.

Siste dato for oppstart hormonsprøyter ifm. egguttak (dersom du allerede har en avtale med oss): 
Antagonist: 22. juni
Agonist: 21. Juni

Siste egguttak: 3. juli
Siste ET/tilbakesetting: 8. juli