Artikkel

Tidlig eggstokksvikt

Prematur ovarial insuffisiens (POI): Tidlig eggstokksvikt

Prematur ovarial insuffisiens (tidlig eggstokksvikt), også kalt POI, oppstår når eggstokkene slutter å fungere som de skal før fylte 40. Når dette skjer, produserer ikke eggstokkene typiske mengder av hormonet østrogen eller frigjør egg regelmessig. Dette må ikke forveksles med tidlig overgangsalder.

Tidlig overgangsalder eller tidlig eggstokksvikt?

Prematur ovarial insuffisiens er noen ganger forvekslet med for tidlig overgangsalder, men disse forholdene er ikke de samme. Kvinner med prematur ovarial insuffisiens kan ha uregelmessige eller sporadiske perioder i årevis og kan til og med bli gravide. Men kvinner med for tidlig overgangsalder slutter å ha menstruasjon og kan ikke bli gravide.

Å gjenopprette østrogennivået hos kvinner med prematur ovarial insuffisiens bidrar til å forhindre noen komplikasjoner som oppstår som følge av lavt østrogen, som osteoporose.

Symptomer på tidlig eggstokksvikt

Tegn og symptomer på tidlig eggstokksvikt ligner på overgangsalder eller østrogenmangel. De inkluderer:

– Uregelmessig menstruasjon som kan være til stedet i årevis eller utvikle seg etter en graviditet eller etter å ha sluttet med p-piller

– Vanskeligheter med å bli gravid (infertilitet)

  • Hetetokter
  • Nattesvette
  • Vaginal tørrhet
  • Tørre øyne
  • Irritabilitet og/eller konsentrasjonsvansker
  • Nedsatt seksuell lyst

Årsaker til eggstokksvikt

Prematur ovarial insuffisiens kan være forårsaket av:
Kromosomforandringer
Noen genetiske lidelser er assosiert med premær ovarial insuffisiens. Disse inkluderer tilstander der du har ett typisk X-kromosom og ett endret X-kromosom (mosaikk-Turners syndrom) og hvor X-kromosomer er skjøre og går i stykker (skjørt X-syndrom).
Giftstoffer
Kjemoterapi og strålebehandling er vanlige årsaker til toksinindusert eggstokksvikt. Disse terapiene kan skade genetisk materiale i cellene. Andre giftstoffer som sigarettrøyk, kjemikalier, plantevernmidler og virus kan fremskynde eggstokksvikt.
Immunsystemrespons på eggstokkvev (auto immun sykdom)
I denne sjeldne formen produserer immunsystemet ditt antistoffer mot eggstokkvevet, skader eggholdige follikler og skader egget. Hva som utløser immunresponsen er uklart, men eksponering for et virus er en mulighet.
Ukjente faktorer
Årsaken til prematur ovarial insuffisiens er ofte ukjent (idiopatisk). Helsepersonell kan anbefale ytterligere testing for å finne årsaken, men i mange tilfeller er årsaken fortsatt uklar.

Når skal du oppsøke helsepersonell?

Hvis du har gått glipp av mensen i tre måneder eller mer, bør du kontakte helsepersonell for å finne årsaken. Du kan gå glipp av mensen av en rekke årsaker, for eksempel graviditet, stress eller endringer i kosthold eller treningsvaner. Men det er alltid klokt å bli evaluert når menstruasjonssyklusen endres.

Risikofaktorer som kan påvirke eggstokksvikt

Det finnes flere risikofaktorer som kan si noe om du står i fare for å utvikle tidlig eggstokksvikt. Men selv om du har én eller flere av disse til stedet er det ikke sikkert at du selv utvikler det.
De mest kjente risikofaktorene er:

Komplikasjoner knyttet til prematur ovarial insuffisiens

Det finnes noen komplikasjoner knyttet til tidlig eggstokksvikt, disse er:
Assistert befruktning

Åpningstider for IVF-klinikken

Dette gjelder uke: 28 - 30

Sommeråpent for både enkel og utvidet sædanalyse hver tirsdag og torsdag.

Vi vil kunne gjennomføre inseminasjonsbehandling, med donorsperm eller partners sperm.

Det er fertilitetslege til stede gjennom hele sommeren og vi vil kunne utrede pasienter til behandling. For IVF pasienter er vi tilgjengelig på telefon mellom klokken 13:30 til 15:00, og e-post for oppfølging.

Behandlingsfrister før sommeren:
Siste mens før oppstart: FET/fryseforsøk:
20. juni.

Siste dato for oppstart hormonsprøyter ifm. egguttak (dersom du allerede har en avtale med oss): 
Antagonist: 22. juni
Agonist: 21. Juni

Siste egguttak: 3. juli
Siste ET/tilbakesetting: 8. juli